Blog Layout

Hoe sterk hangt jouw organisatie aan elkaar: de Corona-test

Peter Verrykt • sep. 14, 2020

De impact van COVID-19 op de cohesie binnen organisaties

Een "nieuwe" disruptieve revolutie

Jo Caudron sprak in zijn presentatie op 11 september 2020 voor The Square over "the new normal" en hoe Corona een systeemschok is in onze samenleving zoals we reeds verschillende digitale revoluties gehad hebben in de recente geschiedenis (komst van Amazon, Uber, AirBnB, ...) .Met andere woorden, hoe we werkten, wat we deden voor Corona zal nooit meer op dezelfde manier gebeuren als voorheen. Corona heeft een enorme disruptieve en digitale versnelling teweeggebracht waarbij bedrijven plots op zeer korte termijn verplicht werden hun ganse manier van werken heruit te vinden. Zij die zeer sceptisch stonden tov thuiswerk werden plots de grote promotoren ervan. De aanslepende discussies van de afgelopen 15 jaar over voor- en nadelen van thuiswerk waren plots irrelevant en of je nu wou of niet, het werd het nieuwe normaal.

Dit is slechts één van de vele veranderingen die plots als een tsunami doorheen de maatschappij gingen en ondernemingen verplichtte mee te gaan met de stroom en fundamentele veranderingen door te voeren om niet kopje onder te gaan. En ongetwijfeld zijn beslissingen genomen met in het achterhoofd de gedachte "
we draaien het wel terug eens het gepasseerd is", maar als er één ding is dat we nu wel weten, is dat het nooit echt gepasseerd zal zijn en we er mee moeten leren leven, we zullen de wijzigingen inderdaad nog eens grondig moeten analyseren en herbekijken maar de verandering is ingezet, we hebben een sprong gemaakt die een toekomst, zoals bijvoorbeeld Jo ze beschrijft in zijn boek, plots veel sneller realiteit zal worden. Hoe vooruitstrevend en ruimdenkend ik mezelf dan ook vind, bij de toekomst geschetst in dit boek vond ik de "over 10 jaar" al zeer ambitieus, misschien zelfs onrealistisch. Een visie die nog maar eens bewijst hoe erg we vastgeroest zijn in onze eigen wereld, in wat we kennen.


Impact van de nieuwe manier van werken

Niet enkel de organisaties worden nu plots een nieuwe richting in gedwongen, ook de impact op deze manier van werken en hoe mensen zich daarin opnieuw moesten ontdekken is enorm. Als ik al gewoon naar mijn eigen routine kijk werden de uren fille-leed op een gegeven moment zelfs gemist. Plots liepen agenda's volledig door elkaar en van een dagritme was nog weinig sprake. De tijd die je vroeger had om even te reflecteren in de rit van of naar huis werd ingenomen door alles zodanig te organiseren dat zo weinig mogelijk interventies nodig waren bij de geplande Zoom- of Team- calls.
Als je dan de virtuele deur van het kantoor sloot werd je meteen gesmeten in de wereld van thuis-onderwijs en het oplossen van de chaos gecreëerd achter ons terwijl we ons concentreerden op de online meetings en het virtueel werken. Toegegeven, productiviteit steeg in zekere mate of beter gezegd de efficiëntie van werken. Meer doen in minder tijd en het vervagen van de vaste start- en einduren maakte dat het zelfstandig werken ingepland werd wanneer we het productiefst waren (of konden zijn).

Maar de impact is niet te onderschatten. Niet iedereen was vragende partij om thuis te werken en voor velen zeker niet in de mate waarop het nu plots moest. Iedereen mist wel de momenten bij het koffie apparaat of de gesprekken tijdens de lunch die totaal niets te maken hadden met het werk zelf. De virtuele alternatieven, de één al inventiever dan de andere, boden al wat soelaas maar toch, de sociale interactie, even een grap bij het passeren van elkaar, het sparren met een collega om een bepaald idee af te toetsen, ... de creativiteit kwam ongetwijfeld onder druk en voor velen was de sociale isolatie ongetwijfeld een zware dobber.


Cohesie ?

Al deze gevaren vormden zeker een opportuniteit voor ondernemingen om mee aan de slag te gaan en zichzelf, misschien, voor een stuk heruit te gaan vinden. Een opgelegde herorganisatie die, indien ze weloverwogen en doordacht aangepakt wordt, ervoor zorgt dat we juist meer creativiteit, meer innovatie kunnen stimuleren, de onderneming anders gaan organiseren.

Anders gaan inzetten op het potentieel dat reeds voorhanden is en voorkomen dat de verandering synoniem staat voor meer werkdruk, meer stress, minder interacties. Ik wil hier graag een nieuwe dimensie aan 'out-of-the box' toevoegen: durf ook mensen uit hun vakje te laten kleuren, de reflex loslaten die we allen instinctief hebben als eerste reactie op verandering: strikter, strakker, grenzen nog duidelijker stellen.  Maar integendeel, inzetten op verruiming, nieuwe ideeën, nieuwe strategieën, ... dit alles is nodig om gesterkt uit deze opgelegde verandering te komen. Overtuig jezelf van de creativiteit en de talenten die reeds aanwezig zijn in de onderneming en durf processen en procedures kritisch te bekijken.


Hoe sterk je organisatie aan elkaar hangt, of beter, hoe dynamisch is je organisatie gestructureerd ... ? Durf ze in vraag te stellen en daag je onderneming uit of ze klaar is voor de volgende disruptieve revolutie. Wat vandaag nog verre toekomst lijkt of onrealistisch kan plots zeer dichtbij zijn ...

door Peter Verrykt 25 jan., 2023
SDGs and the corresponding indicators and targets  Today we will take a little side trip. After the Carbon footprint report, emission factors and an initial tip in terms of tooling, today we take a quick look at how the carbon footprint report translates to the SDG categories.
door Peter Verrykt 17 jan., 2023
From what we have seen in the field Too often we run into the same issue and quite recently we again ended up in a situation where a lot of time and energy was spent on collecting all emission data in an excel file and doing all calculations and reporting in it but end up losing twice the time in recovering after running into an error.
Meer posts
Share by: